La missió Gaia
Què és Gaia? Navega a la pàgina per explorar la missió!
Què és Gaia?
Gaia és una ambiciosa missió de l’Agència Espacial Europea (ESA) per a crear un mapa tridimensional de la nostra galàxia, la Via Làctia, en el procés de revelar la composició, formació i evolució de la galàxia.
Quant de temps durarà aquesta missió?
Inicialment, Gaia era una missió de cinc anys que va començar el 19 de desembre de 2013 des del port espacial europeu a la Guaiana Francesa. Tanmateix, a causa de la disponibilitat de combustible i el bon rendiment, la missió s’ha ampliat diverses vegades, ara fins al desembre de 2025, subjecte a una revisió a mig termini el 2022.
Per què Gaia?
Gaia se centra en un dels reptes més difícils però alhora fonamentals de l’astronomia moderna: la creació d’un mapa tridimensional extraordinàriament precís d’uns mil milions i mig d’estrelles a tota la nostra galàxia i més enllà. El satèl·lit llançat el desembre de 2013 observa cadascun dels mil milions i mig d’estrelles unes 80 vegades, registrant la brillantor i la posició de cada font al llarg del temps.
Aquest massiu cens estel·lar proporcionarà les dades observacionals bàsiques per abordar una sèrie de problemes relacionats amb l’origen, l’estructura i l’evolució històrica de la nostra galàxia.
El resultat ofereix un catàleg astronòmic i un arxiu de dades d’un abast, exactitud i integritat sense precedents.
On puc consultar les dades de Gaia?
La primera publicació de dades de Gaia (Gaia DR1) es va llançar el 14 de setembre de 2016, després de 14 mesos d’observacions de Gaia. Després del primer llançament, es publiquen nous conjunts de dades basats en intervals de temps més llargs i amb productes de dades addicionals. La segona publicació de dades (Gaia DR2) va ser l’abril de 2018, basada en 22 mesos d’observacions. La tercera publicació de dades es basa en 34 mesos d’observacions i es divideix en dues parts: una publicació de dades primerenca (Gaia-EDR3) publicada el desembre de 2020, i la publicació de dades completa (Gaia-DR3), prevista per al primer semestre de 2022.
Trobareu més dades detallades al lloc web del cosmos de l’ESA!