MW-Gaia Legacy: Descobrint la Via Làctia amb Gaia

Durant els quatre anys de l’Acció COST MWGaia (2019-2023), “Descobrint la Via Làctia amb Gaia” ha proporcionat lideratge europeu en la comprensió de la Galàxia, les seves estrelles i planetes, ha millorat el potencial de la comunitat en l’explotació científica de les observacions de més d’un milió d’estrelles amb el satèl·lit Gaia de l’Agència Espacial Europea, i ha pavimentat el camí pel desenvolupament dels pròxims passos en astrometria i missions d’astrometria espacial.

Aquesta Acció ha reunit actors clau de tota Europa, aprofitant l’expertesa i desenvolupant noves tècniques per a maximitzar plenament els rendiments científics del ric i complex conjunt de dades de Gaia.

Cinc reptes clau van ser abordats: La Via Làctia com a Galàxia, La Vida i Mort de les Estrelles; Sistemes Planetaris propers i llunyans; Fonaments de Gaia: Espai i Temps; i Desafiament d’Innovació en Astrometria – cap a l’astrometria sub-μas. COST ha habilitat les activitats vitals de l’Acció, recolzant intercanvis, formació i reunions.

Aquesta Acció deixa un llegat significatiu, ha creat una xarxa dinàmica i vibrant de recerca amb experiència en l’estudi de la Via Làctia, els seus components i l’art de l’astrometria. La participació ha estat inclusiva, amb investigadors que accedeixen a la Xarxa des de tota Europa, independentment del seu gènere o ubicació.

MW Gaia Legacy Map

Aquesta Acció COST va començar el 14 de març de 2019 i va finalitzar el 13 de setembre de 2023. Durant aquests anys s’han realitzat 17 tallers (aproximadament 4 per any), quatre escoles (una anualment), 33 Missions Científiques, i tres beques de Conferències de Països Objectiu d’Inclusió (ITC) per recolzar estudiants de doctorat i investigadors en els primers anys de carrera procedents d’ITCs participants per assistir a conferències internacionals en el domini temàtic de l’Acció. A més, com que la pandèmia va impactar Europa, dins de l’Acció vam desenvolupar cinc beques de Mobilitat Virtual dedicades a reforçar les xarxes MW-Gaia permetent als participants individuals fomentar la col·laboració, intercanviar coneixements, aprendre noves tècniques, etc., realitzant activitats que no necessàriament requerien presència física.

Els 17 tallers van comptar amb la participació de 1.819 persones de més de 70 països. Participants de DE i ES van prendre part en tots els 17 tallers, mentre que FR, IT i UK en 16 d’ells. NL, US, PT, RS, IN, PO, GR, CH en 10 o més tallers. El nombre total més alt de participants per país va ser ES, seguit d’IT, PT, UK, DR i FR, tots ells amb més de 100.

Els primers 4 tallers de 2019-2020 van ser en persona, després els següents 3 de 2020-2021 van ser en línia a causa de la pandèmia i després d’això tots van ser híbrids, cosa que els fa més sostenibles, accessibles i diversos.

Del total de 1.819 participants en els 17 tallers, un 38% eren dones. Dividint per Grups de Treball (WGs):

  • WG1: The Milky Way as a Galaxy, organised 6 workshops with a 31% of women.
  • WG2: The Life and Death of Stars, organised 7 workshops with a 39% of women.
  • WG3: Planetary Systems Near and Far, organised 4 workshops with a 37% of women.
  • WG4: Gaia Fundamentals: Space and Time, organised 6 workshops with a 33% of women.
  • WG5: Impact, Inclusiveness and Outreach, organised 3 workshops with a 50% of women, reaching full parity.

En tot cas, tots els tallers van superar el 30% de participació de dones, que és l’estàndard en el camp (27,3%).

A continuació, una llista de tots els tallers:

Es van organitzar quatre escoles:

  • WG1-Barcelona-GP1-Jan20 Galaxy modelling and High performance computing models
  • WG2-Padova-GP2 Stellar spectroscopy with Gaia and astrophysical parameterization of stars: 21-23 Sep 2021
  • WG3-Geneva-GP3 Exoplanets and astro-statistical analysis techniques: 12-16 Sep 2022
  • WG5-Vilnius-GP4 Better Inclusion, Better Science, Building Impact in MW-GAIA: 3-5 July 2023

Les 4 escoles van comptar amb la participació de 422 persones de més de 70 països. Participants de ES, IT i DE van prendre part en totes 4 les escoles. El nombre total més alt de participants per país va ser ES, seguit d’IT, IN, CN, DE, BR i USA, tots amb més de 15.

La primera escola, Barcelona 2020, i la tercera, Ginebra 2022, van ser en persona amb 38 i 19 participants respectivament, després Padova 2021 va ser en línia a causa de la pandèmia amb 301 participants, i l’última, Vilnius 2023, va ser híbrida amb 64 participants.

Hi va haver 38 STSM distribuïdes en els quatre períodes GP1:18 visites, GP2:5 (algunes van ser cancel·lades a causa de la pandèmia), GP3:6 i GP4:9 visites.

La llista de totes les 38 STSM és:

De les 38, 33 es van dur a terme.

A més, hi va haver quatre ajuts de Mobilitat Virtual (VM) per a quatre projectes:

Els països d’origen eren 12, liderats principalment per Espanya, seguits principalment pel Regne Unit, els Països Baixos, Alemanya i Itàlia.

Pel que fa als 9 països amfitrions, un cop més Espanya va tenir la major participació, seguida per França, el Regne Unit, Itàlia i altres.

Etiquetes:

llegat Gaia