Mentoria virtual d’astronomia per a països en desenvolupament: Colòmbia

La pandèmia de la COVID-19 ha canviat completament la forma de realitzar el nostre treball. La necessitat d’utilitzar recursos virtuals s’ha mostrat com una manera eficient d’interactuar amb persones de qualsevol part del món. En particular, han permès accedir a recursos no existents en alguns països que no seria possible d’una manera tradicional.

L’astronomia a Colòmbia

Colòmbia és un país amb un interès creixent en astronomia. Diverses associacions desenvolupen múltiples activitats de divulgació. No obstant això, encara hi ha una bretxa evident perquè estudiants en diferents nivells, però sobretot en l’etapa universitària, accedeixin a certs recursos que no estan disponibles al país, com l’accés a observatoris astronòmics professionals, cosa que ajudarà a millorar la seva formació acadèmica i la seva competitivitat a l’hora de desenvolupar una carrera científica en astronomia.

La Xarxa d’Estudiants Colombians d’Astronomia, RECA, és una associació que busca crear i enfortir vincles entre estudiants d’astronomia a Colòmbia. RECA cerca generar espais que permetin l’intercanvi d’idees i experiències significatives entre els membres per a la realització de diversos projectes acadèmics i d’impacte social. Diverses activitats s’estan duent a terme amb aquest objectiu a diferents nivells, des de portar l’astronomia als col·legis de primària i secundària promovent vocacions científiques fins a proporcionar el contacte amb l’astronomia professional a estudiants universitaris o graduats recents, incloent un programa de mentories enfocat a orientar a estudiants interessats a desenvolupar una carrera professional en astronomia.

Ús de recursos virtuals per portar l’astronomia a les escoles

Per aconseguir que els joves es dediquin professionalment a l’astronomia cal generar vocacions. És per això que és fonamental fer activitats de divulgació en astronomia des de ben petits. En aquest marc, la investigadora Nataly Ospina, de la Universitat Autònoma de Madrid, en col·laboració amb el node d’educació de RECA, ha fet diverses xerrades a col·legis de Colòmbia. L’objectiu de l’activitat ha estat que els nens tinguessin contacte amb una astrofísica professional, podent conèixer de primera mà què és ser un astrofísic i especialment motivar les nenes a ser futures científiques evitant biaixos de gènere.

Entrenament en ús de telescopis professionals de forma virtual

És difícil per a estudiants universitaris o graduats recents a Colòmbia competir en igualtat de condicions amb estudiants d’altres països amb més arrelament en astronomia. Aquests últims tenen més recursos, per exemple accés a telescopis professionals, i possibilitats de fer petits treballs d’iniciació a la recerca, com ara pràctiques. Per tal de tancar aquesta bretxa, RECA ha desenvolupat un programa de pràctiques que ha permès tenir un contacte més estret amb la investigació a 13 estudiants de diferents llocs a Colòmbia. En el marc d’aquest programa de pràctiques, de forma complementària i amb fons d’una Mobility Grant finançada per l’Acció COST CA18104, s’ha realitzat un entrenament virtual en l’ús de telescopis professionals realitzant observacions remotes amb telescopis instal·lats a l’Observatori del Roque de los Muchachos a l’illa de La Palma (Espanya), coordinades per Ricardo Carrera, de l’Osservatori Astronomico di Padova (Itàlia).

Entrenament i mentoratge virtual en investigació astrofísica

A més, s’ha supervisat el treball d’una de les estudiantes d’aquest programa de pràctiques enfocat a l’ús de dades de la missió Gaia. En particular, els moviments propis i paralatges obtinguts per Gaia s’han fet servir per investigar l’estructura i l’evolució de diversos cúmuls oberts vells. Els resultats preliminars d’aquest treball ja han estat presentats al taller “Star Clusters: the Gaia revolution” en el marc de COST.

Consideracions finals

El canvi de mentalitat produït per la situació excepcional viscuda els darrers anys ha posat en relleu la potencialitat d’usar recursos virtuals per possibilitar l’accés a recursos que altrament no serien possibles. El treball realitzat ha demostrat que és possible connectar estudiants a qualsevol lloc amb astrònoms professionals. De la mateixa manera, l’accés remot a telescopis ha proporcionat als estudiants involucrats una experiència observacional que altrament no hagués estat possible.

Etiquetes:

astronomia,mentoria