La missió Gaia descobreix la seva primera supernova
dimecres, 18 març, 2015
Font: European Space Agency (ESA) i Universitat de Barcelona (UB).
Gaia ha descobert la seva primera supernova mentre escanejava el cel per mesurar les posicions i moviments d’estrelles a la nostra galàxia. Aquest esdeveniment de gran abast, anomenat Gaia14aaa, va tenir lloc en una galàxia situada a uns 500 milions d’anys llum de distància, i es va revelar a través d’un augment sobtat de la brillantor de la galàxia entre dues observacions de Gaia realitzades d’un mes a un altre.
El satèl·lit Gaia, que va ser llançat amb èxit el 19 de desembre de 2013, va començar la seva tasca científica el passat 25 de juliol amb l’objectiu d’escanejar tot el cel. És a dir, cadascuna de les mil milions d’estrelles del catàleg final serà examinada de mitjana unes setanta vegades en els pròxims cinc anys.
Es tracta d’una supernova de tipus 1a, és a dir, l’explosió d’una nana blanca tancada en un sistema binari en el qual acompanya a una altra estrella.
Per confirmar el descobriment de la sonda i establir la distància a la qual es va produir el fenomen, els astrònoms es van ajudar dels telescopis Isaac Newton i Liverpool, tots dos situats a l’Observatori del Roque de los Muchachos de La Palma, a les Illes Canàries. Nadejda Blagorodnova, investigadora de l’Institute of Astronomy a Cambridge, va dir que “en l’espectre d’aquesta font ja vam poder veure la presència d’elements de ferro i d’altres que se sap que es troben a les supernoves”.
“Aquesta és la primera supernova en el que esperem que sigui una llarga sèrie de descobriments amb la missió Gaia”, va dir Timo Prusti, científic que participa en el projecte que constitueix el màxim exponent d’una tecnologia que col·loca Europa en una posició de lideratge en el camp de l’astrometria.