El grup Gaia de la UB, Premi Ciutat de Barcelona 2013

Font: Universitat de Barcelona 
Els Premis Ciutat de Barcelona 2013, que atorga l’Institut de Cultura de Barcelona, han guardonat en la categoria de Ciències Experimentals i Tecnologia, l’equip de científics del projecte Gaia de la UB, format per investigadors del Departament d’Astronomia i Meteorologia i membres de l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB) i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). El premi el van recollir els investigadors de la UB Jordi Torra i Carme Jordi.
Segons destaca el jurat, l’equip Gaia de la UB (ICCUB/IEEC) ha estat reconegut «per la seva contribució, des del principi, al concepte i disseny de la missió Gaia, el satèl·lit que va ser enlairat amb èxit el 19 de desembre de 2013 i que ha de realitzar un mapa 3D de la Via Làctia. Aquest treball ha suposat importants contribucions al desenvolupament del mòdul de simulacions, al processament i la gestió de les dades del satèl·lit i al tractament de les dades fotomètriques». El jurat, en aquesta categoria, ha estat format per Josep Amat, David Jou, Víctor Puntes, David Serrat i Fernando Albericio.
L’Ajuntament de Barcelona convoca anualment els Premis Ciutat de Barcelona amb l’objectiu de reconèixer la creació, la investigació i la producció de qualitat feta a Barcelona per creadors o col·lectius que hi treballen o per institucions i organitzacions que promouen o produeixen aquest tipus d’activitats.
Gaia és una missió emblemàtica de l’Agència Espacial Europea (ESA), tant per la seva capacitat de revolucionar l’astrofísica de les properes dècades —gràcies a la precisió de les observacions astromètriques—, com pel desafiament tecnològic que suposa. El projecte representa, a més, el màxim exponent d’una tecnologia que ha col·locat Europa al capdavant del camp de l’astrometria des de l’espai.
L’equip de la UB (ICCUB/IEEC) ha participat en la missió Gaia des del principi i amb un paper ben destacat: en el disseny científic i tecnològic, en prototips de la base de dades, en la producció de dades simulades, en el desenvolupament de l’algorisme de calibratge de les dades fotomètriques, o en el sistema que permetrà processar diàriament les dades del satèl·lit i emmagatzemar-les en una base de dades per extreure’n els primers resultats d’ús científic. En paral·lel, l’equip està elaborant eines per a l’explotació científica a partir de dades obtingudes des de Terra per complementar les de Gaia, i lidera la construcció dels catàlegs de la missió, tant els intermedis com el catàleg final.