Sobre nosaltres
Ets un apassionat de la galàxia? El portal Gaiaverse neix per difondre la missió Gaia de l'ESA, l'objectiu de la qual és traçar un mapa tridimensional de la Via Làctia.
Gaiaverse és un portal de difusió dissenyat per ajudar a entendre la missió Gaia de l’ESA. Per tant, forma part de la transferència de coneixement mitjançant la qual les persones poden obtenir informació completa, i fàcil d’entendre a la vegada, sobre la nostra galàxia, les estrelles i els planetes.
El portal rep finançament de la Comissió Europea, primer en el marc del projecte GENIUS (2013-2017), i des de març de 2019 a través del COST Action CA18104 – Revealing the Milky Way with Gaia, amb el suport de COST, (Cooperació Europea en Ciència i Tecnologia), una xarxa de recerca interdisciplinària que reuneix investigadors i innovadors per investigar un tema de la seva elecció durant 4 anys. En aquest cas, la Via Làctia. Pots trobar més informació sobre aquest tema al Memorandum of Understanding (MoU) for the implementation of the COST Action “Revealing the Milky Way with Gaia”.
L’acció reuneix grups clau d’arreu d’Europa per aprofitar l’experiència i desenvolupar noves tècniques que maximitzin els rendiments científics de les dades riques i complexes de Gaia. Per a més informació, consulta el lloc web MW-GAIA!
Comprendre les COST Action
A diferència d’altres projectes finançats per la UE, és possible participar en un projecte en curs. Llegeix les diferents opcions sobre com participar en COST Actions.
L’Acció tindrà un llegat significatiu, creant una xarxa dinàmica i vibrant d’investigadors amb experiència en l’estudi de la Via Làctia, els seus constituents i l’art de l’astrometria.
Si estàs interessat a participar en aquesta Acció i necessites posar-te en contacte amb algú, consulta el directori de contactes al lloc web de COST Action.
Què és Gaia?
Gaia és un satèl·lit de l’Agència Espacial Europea (ESA) la missió del qual és fer el mapa tridimensional més gran i precís de la nostra galàxia. Al fer-ho, examinarà l’equivalent a l’1% de la població de 100.000 milions d’estrelles de la galàxia, una observació sense precedents fins a dia d’avui. L’objectiu principal és investigar l’origen i la posterior evolució de la nostra galàxia.
Un consorci paneuropeu, anomenat DPAC (Gaia Data Processing and Analysis Consortium) i finançat a nivell nacional, està treballant en la implementació del processament de dades de Gaia. El resultat final, com s’ha esmentat anteriorment, serà un catàleg i un arxiu de dades amb més de mil milions d’objectes.
CU9 és la unitat DPAC responsable de lliurar les dades de Gaia en diferents versions. L’Arxiu de Gaia es troba al Centre Europeu d’Astronomia Espacial (ESAC), que és la base per a l’explotació científica de les dades de Gaia. A més de l’Arxiu de Gaia, diversos centres de dades d’altres socis ofereixen accés a les dades de Gaia.