Recursos públics per a l’anàlisi espectroscòpica estel·lar
dimecres, 2 març, 2022
En els darrers anys hi ha hagut una inversió increïblement gran d’esforços de la comunitat científica per obtenir espectres estel·lars d’alta resolució per determinar diverses propietats de les estrelles. Aquesta informació és crucial per respondre a preguntes fonamentals en astronomia limitant els escenaris de formació i evolució de la Via Làctia, així com les estrelles i els planetes que hi resideixen.
La varietat de dades disponibles avui en dia ha portat, naturalment, al creixement d’una varietat de mètodes d’anàlisi, codis i llistes de línies. En el marc d’una Mobility Grant finançada per l’Acció COST CA18104, Laia Casamiquela, investigadora postdoctoral de l’Observatori de París (Meudon), ha construït una plataforma virtual que ofereix un resum organitzat dels diferents recursos públics existents i bases de dades per a l’anàlisi espectroscòpica estel·lar. La pàgina web està especialment adreçada (però no només) als joves investigadors de carrera, ja que ofereix el panorama a gran escala d’eines disponibles i permet prendre decisions educades de quin és el mètode adequat per a un objectiu científic concret.
La plataforma utilitza “Trello”, una eina de gestió de projectes que permet organitzar un projecte de manera visual i integral. A més, és un entorn col·laboratiu on diferents membres convidats poden modificar i afegir informació. Està concebut com una pissarra blanca, plena de llistes de notes adhesives, on cada nota és un recurs.
Conèixer la plataforma
La plataforma inclou, en primer lloc, la literatura bàsica recomanada, i també, reuneix diferents recursos disponibles públicament (les “targetes”) organitzats en diferents categories (les “columnes”). Les categories són les següents:
- Codis de transferència radiativa
- Llistes de línies
- Paquets per a mesures d’amplada equivalents
- Embolcalls per a la determinació de paràmetres i abundàncies atmosfèriques
- Enfocaments ajustats
Per a cada categoria incloem una breu descripció del tipus de recursos que té, informació sobre per a què serveixen i quins són els supòsits físics subjacents. A continuació, es crea una targeta per a cada recurs/codi/base de dades detectat, que inclou: una breu descripció de les seves característiques generals, un enllaç a la pàgina web de descàrrega (i tutorial, si està disponible) i el document de referència on es presenta a la comunitat científica. De moment, s’han reunit 29 recursos àmpliament utilitzats per la comunitat d’espectroscòpia estel·lar.
La pàgina web estarà en constant actualització, i una vegada les noves eines es facin públiques, s’hi incorporaran. Si esteu interessats a descriure i publicitar el vostre recurs d’accés obert en aquesta pàgina, també podeu fer-ho vosaltres mateixos seguint les directrius proporcionades a la targeta “Objectius i col·laboradors”.