Observacions extra-galàctiques amb Gaia
divendres, 21 abril, 2017
Galàxia M33, també coneguda com la Galàxia del Triangle, observada per Gaia. (Crèdit imatge: ESA/Gaia/DPAC/IEEC-UB)
Ja han passat 1000 dies des de l’inici de les observacions científiques de la missió Gaia, el 25 de juliol de 2014. Fins ara, s’han generat més de 35 TB de dades científiques, s’han observat prop de 70 mil milions d’objectes transitant el pla focal i s’han enregistrat 686 mil milions de posicions (dades astromètriques), 146 mil milions de brillantors (dades fotomètriques) i 13,6 mil milions d’espectres.
Els instruments a bord de Gaia mesuren qualsevol objecte vist pels seus telescopis, sempre que sigui prou brillant i ben definit com per ser detectat pel sistema de detecció autònom. Aquest sistema no distingeix (ni pot fer-ho) entre estrelles de la nostra Galàxia o de fora d’ella. Per tant, i gràcies a la seva excel·lent resolució angular i sensibilitat, Gaia no només està realitzant el cens més acurat i complet de la Via Làctia, sinó que és també capaç d’observar estrelles individuals en d’altres galàxies properes.
Un exemple d’aquesta capacitat és la figura que mostrem. Es tracta de la galàxia M33, situada a uns 2,4 milions d’anys llum.
Trobaràs més informació a la pàgina web de l’ESA dedicada a la missió Gaia.